gEZONDHEID

We mogen niet mopperen. Als je zo om je heen kijkt en vooral luistert over de problemen in andere rassen, merk je dat onze Deerhound eigenlijk een hele gezonde hond is. We hebben geen heupdysplasie, elleboogproblemen, en … zo kan ik nog wel even doorgaan.  Af en toe komt er epilepsie, een immuunziekte, nierfalen, Cystinuria of iets anders ernstigs voor maar doorgaans mogen we niet mopperen. Helaas is het wel zo, dat als onze Deerhounds iets krijgen, dit ook vrijwel meteen ernstig is. Bijvoorbeeld maagtorsie, botkanker (of andere vormen van kanker) en hartproblemen. Bij een maagtorsie is het vooral belangrijk dat u er op tijd bij bent, de dierenarts kan door adequaat ingrijpen de hond redden. Voor de verschillende vormen van kanker geldt dat als u er snel bij bent het soms wel mogelijk is om de hond nog enige tijd kwaliteit van leven te geven.  Maar blijkt dat de kanker al is uitgezaaid, dan kan het een triest verhaal worden.
Het hartprobleem zoals Dilatatieve Cardiomyopathie (DCM) kan nog niet ‘opgelost’ worden, maar inmiddels is bekend dat met goede medicatie, controle en begeleiding door de cardioloog het voor de hond mogelijk is om kwalitatief goed leven leiden.

Natuurlijk kan een fokker nooit garantie geven op gezondheid. Voor elk levend wezen geldt dat honderd procent gezondheid niet bestaat.  Maar een fokker  probeert er wel alles aan te doen om zo gezond mogelijk te fokken. Fokkers die lid zijn van de Deerhound Club laten in ieder geval de Deerhounds, voordat er mee gefokt wordt controleren op hartproblemen en sinds de aanpassing van het Vereniging FokReglement (VFR) in 2023 worden de ouderdieren en nakomelingen getest op Factor VII deficiëntie.  Daarnaast is de ook de test op DEPOH recentelijk toegevoegd aan het Vereniging FokReglement (VFR). En natuurlijk worden alleen geteste en zo gezond mogelijke Deerhounds ingezet in de fokkerij. De puppy’s worden rond de leeftijd van 8 weken allemaal gescreend op levershunt, krijgen alle entingen en worden volledig ontwormd voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Qua gezondheid kan er, behalve goede voeding en beweging, momenteel eigenlijk niet veel meer gedaan worden..

De afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van genetica. Vele DNA onderzoeken, die momenteel in Engeland en Amerika gaande zijn, maken het in de nabije toekomst mogelijk onze Deerhounds te laten testen op erfelijke ziektes. Als dit mogelijk is kunnen fokkers nog betere keuzes maken.